AMBLIOPIA
CE ESTE AMBLIOPIA?
Ambliopia, numita si „ochiul lenes”, este o boala a sistemului vizual caracterizata prin slabirea simtitoare a vederii unui ochi sau a ambilor, ochiul fiind normal din punct de vedere anatomic.
Ambliopia este prezenta la aproximativ 2 % din populatia generala.
Ea poate fi clasificata în:
- Ambliopie profunda – acuitate vizuala mai mica de 10%;
- Ambliopie medie – acuitate vizuala intre 20% şi 50%;
- Ambliopie usoara – acuitate vizuala peste 50%;
CARE SUNT SIMPTOMELE AMBLIOPIEI?
Copiii pot dezvolta ambliopie inca de la nastere, pana la varsta de 6-7 ani. Copilul cu ambliopie nu realizeaza ca nu vede bine cu un ochi astfel, creierul ignora imaginile de la nivelul ochiului cu probleme si percepe numai imaginile de la ochiul sanatos.
Cu cat este diagnosticata mai devreme, cu atat sansele de tratare sunt mai crescute.
CUM SE TRATEAZĂ AMBLIOPIA?
Ambliopia functionala poate fi reversibila daca este diagnosticata si tratata inaintea varstei de 6-7 ani (conform unor cercetari recente, chiar 12 ani), inainte ca reflexul binocular (echilibrul vizual intre cei doi ochi) sa se fi stabilit. Tratamentul este cu atat mai eficient cu cat este inceput mai devreme, cele mai bune rezultate fiind obtinute la copiii care au beneficiat de tratament adecvat inainte de varsta de 10 ani.
- Corectia optica a viciului de refractie ( prin portul ochelarilor);
- Acoperirea sau ocluzia ochiului sanatos(dupa schema stabilita de medicul oftalmolog) cu scopul de a stimula acuitatea vizuala a ochiului ambliop;
- In cazul ambliopiei de deprivare se recomanda tratament chirurgical( extractia cataractei) , iar in cea strabica corectia chirurgicala a acestuia, in vederea restabilirii paralelismului axelor oculare.
Tratamentul ambliopiei este individualizat (difera de la caz la caz) si este indicat de medicul oftalmolog care urmareste si monitorizeaza rezultatele.
CARE SUNT CAUZELE AMBLIOPIEI?
- Există situatii in care in primele saptamâni de viată ale nou-nascutului, ochiul respectiv nu vede din cauza unui obstacol, (de exemplu: cataracta congenitala unilaterala, opacitati corneene sau ptoza palpebrala) si in consecinta vederea nu se dezvolta normal( ambliopia prin deprivare);
- Ambliopia izoametropica este bilaterala si se datoreaza unor vicii de refractii mari, dar egale intre cei doi ochi( erori refractive hiperopice >5 D, erori refractive miopice >-10D, si erori refractive astigmate>3 D)
- Ambliopia strabica(strabismul): ochiul cu acuitate vizuala mai buna, care fixeaza, este folosit preponderent de creier, in timp ce ochiul deviat este aproape nefolosit, pentru a preveni diplopia si vederea confuza, si devine mai „lenes”;
- Ambliopia anizometropica: reprezinta diferenta de dioptrii dintre cei doi ochi si este cea mai frecventa cauza a ambliopiei.
- Ambliopia prin deprivare ce rezulta in urma unei ocluzii terapeutice excesive in cursul tratamentului de dezambliopizare.
Trebuie stiut ca acest defect nu este prezent din naştere!