MIOPIA
CE ESTE MIOPIA?
Miopia este un viciu de refractie care se caracterizeaza printr-un glob ocular mai mare in ax anteroposterior. Astfel imaginea unui obiect (situat la infinit) se formeaza inaintea retinei si pacientul vede in ceata. Miopia poate aparea in copilarie (miopia scolarului), in perioada de adolescent sau la vârsta adulta. Exista un tip de miopie care apare de la nastere (miopia “maligna”) si poate atinge valori foarte mari. In cazul opacifierii nucleului cristalinian apare “cataracta miopigena”.
CARE SUNT SIMPTOMELE MIOPIEI?
Pacientul nu vede bine la distanta, dar vede bine la aproape (citit, scris).
CLASIFICAREA MIOPIEI
- Clasificarea clinica: miopie mica (<-3D); miopie medie(-3D_-6D); myopia mare(>-6D)
- Clasificarea optica: miopia axiala(Lungimea axiala a globului ocular este mai mare decât normal); miopia de curbura(datorata accentuarii curburii corneene); miopis de indice(prin cresterea indicelui de refractie a cristalinului)
- Clasificarea etiologica:miopia congenitala; miopia dobândita
CUM SE TRATEAZA MIOPIA?
Corectia miopiei in copilarie si adolescenta consta in lentile aeriene divergente/concave (-) sau lentile de contact. In cazul persoanelor de vârsta adulta (peste 20 ani), corectia miopiei se poate face cu lentile aeriene sau de contact. Daca dioptriile sunt stabile in timp de 1 an se poate alege tratamentul chirurgical (iLASIK), in functie de valoarea miopiei si grosimea corneei. In cazul persoanelor de vârsta adulta (peste 20 ani) cu miopie mare (>-9/-10Dsf) se poate recurge la implantarea in camera anterioara a unor lentile speciale (Implant phakic). In cazul pacientilor vârstnici, când apare cataracta miopigena, cunoscuta popular sub numele de “revenire de vedere”, pacientul trebuie operat de cataracta prin facoemulsificarea cristalinului si implantarea unui cristalin artificial.