OBSTRUCTIA CANALULUI LACRIMAL
CE ESTE OBSTRUCTIA DE CANAL LACRIMAL?
Obstructia de canal lacrimo-nazal sau dacriocistita congenitala este determinata de imperforarea canalului lacrimo-nazal, care se formeaza in ultimele doua luni ale vietii intrauterine; când dezvoltarea se intârzie, la nastere, extremitatea inferioara este obstruata de o membrana sau resturi epiteliale. In alte situatii sacul se termina sub forma unui reces prelungit intre mucoasa meatului si peretele osos ce separa meatul de sinusul maxilar. Sacul lacrimal se umple cu mucus si la presiunea digitala mucusul se evacueaza prin punctele lacrimale.
CARE SUNT SEMNELE OBSTRUCTIEI DE CANAL LACRIMO-NAZAL?
Semnele clinice apar in primele saptamâni de la nastere, cu lacrimare cronica, conjunctivita rezistenta la tratament. Daca obstructia persista dupa vârsta de 1-2 luni apare o dacriocistita congenitala interesând unul sau ambii ochi. Copilul prezinta lacrimare cronica ,in unghiul intern se aduna secretie, conjunctiva este usor congestionata. Treptat, din sac se evacueaza prin compresiune o secretie muco-purulents si apare dacriocistita congenitala purulenta.
CUM SE DIAGNOSTICHEAZA?
Diagnosticul se pune prin instilatia unui lichid colorat prin punctul lacrimal inferior si urmarirea daca acesta ajunge sau nu la nivelul cavitatii nazale de aceeasi parte. Radiografia cu lipiodol este indicata in cazurile in care se suspicioneaza malformatii ale caii lacrimale. Rinoscopia anterioara sau posterioara pot indica o cauza nazala a imperforarii ductului lacrimo-nazal.
Evolutia spontana spre vindecare este posibila in 50% din cazuri.
CARE ESTE TRATAMENTUL?
Tratamentul consta in indepartarea obstacolului de pe canalul lacrimo-nazal prin presiune digitala pe sacul lacrimal in unghiul intern al ochiului; spalatura cailor lacrimale cu un ac incurbat(Anel) duce la permeabilizarea acestora in majoritatea cazurilor.
Daca nu se obtine permeabilizarea canalului lacrimo-nazal, se face sondaj al cailor lacrimale cu sonda Bowmann( dupa dilatarea punctelor lacrimale si a canaliculilor cu un stilet conic). Sondajul se recomanda a fi facut inainte de luna a III-a si se poate repeta de 2-3 ori.
Intubatia cu tub siliconic este indicata la acei copii ce prezinta epifora recurenta dupa mai multe incercari de irigare si permeabilizari.Este utila si in cazurile de malformatii ale caii de eliminare lacrimala, cum sunt stenozele canaliculare si agenezia punctului lacrimal.